Jelenković

Stomatološka ordinacija

 
Navigacija
 
 

Stomatološka protetika

 
  • Metalo-keramičke krunice;
  • Krunice od bezmetalne keramike;
  • Mostovi;
  • Parcijalne skeletirane (wizil) proteze – proteze sa metalnom osnovom;
  • Kombinovani radovi (krunice i mostovi u kombinaciji sa skeletiranom protezom);
  • Totalne proteze.
 
Protetika je najatraktivnija grana stomatologije, zbog čega se često naziva i „kraljicom stomatologije“, zbog toga što omogućava da se nadoknade izgubljeni zubi uz maksimalni estetski efekat. Nadoknada nedostajućih zuba i restauracija destruisanih zuba važna je ne samo zbog mogućnosti da pacijent povrati sposobnost žvakanja, nego i zbog povećanja samopouzdanja pacijenta.
Protetika podrazumeva izradu fiksnih i mobilnih radova. Fiksni radovi su krunice i mostovi. Krunice se rade kada je previše zubnog tkiva uništeno, tako da se više funkcionalni i estetski rezultati ne mogu postići plombama. To se obično dešava kao posledica udaraca ali i karijesa, naročito kod devitalizovanih zuba, odnosno zuba kod kojih je već sprovedeno lečenje a zubni živac izvađen. Mostovi predstavljaju nadoknadu nedostajućih zuba, bilo da je u pitanju samo jedan ili više zuba. Fiksnim protetskim radovima, zahvaljujući primeni najsavremenije keramike i veštini naših zubnih tehničara, postižu se vrhunski estetski rezultati, a komfor je takav da pacijent ne oseća razliku u odnosu na prirodne zube.

Kako je lepota osmeha veoma važna, neki pacijenti se odlučuju na izradu krunica samo iz estetskih razloga. I njima izlazimo u susret najčešće im preporučujući izradu krunica od bezmetalne keramike. Ona daje najbolje estetske efekte zahvaljujući svojoj moći prelamanja svetlosti i nedostatku metala kao podloge.

Danas postoji mogućnost i izrade mostova od bezmetalne keramike uz pomoć cirkonia-oksida, materijala koji ima dovoljnu otpornost da podnese opterećenja uz maksimalan estetski efekat.

U okviru mobilne protetike, izrađujemo sve vrste proteza, skeletiranih (wizil), pločastih i totalnih. S napretkom protetike, stvaraju se mogućnosti da se pacijenti više ne moraju navikavati na klasične parcijalne i totalne proteze, već uvek postoji i neko bolje rešenje, u smislu izrade kombinovanih radova, odnosno kombinacije kruna i proteza i ugradnje implantata koji omogućavaju da proteza ima bolje držanje u ustima.
Kontaktirajte nas
 
Stomatološka ordinacija Jelenković
Edvarda Griga 7a, Resnik-Rakovica
 
 
Mobilni radovi podrazumevaju da se nadoknade mogu vaditi iz usta. Međutim, kada su one urađene tako da zadovoljavaju sve funkcionalne i biološke zahteve pacijent ih prihvata, i obično se dešava da se toliko navikne na njih da ne želi da ih zameni, čak ni kada one „odluže svoje“ – posle 10, 15, pa i više godina.

Najveće zadovoljstvo naših lekara jeste kada postignemo da se pacijent ponovo, bez bojazni, smeje širokim osmehom!
design by NormaReclamare